ГОДИШНА ПРОГРАМА ЗА СЕКЦИЈА ПО ВЕШТИНИ НА ЖИВЕЕЊЕ ЗА УЧЕБНАТА 2024/25 ГОДИНА

Одговорен наставник: Славица Ѓорѓиевска

Програмата од секцијата Вештини на живеење опфаќа подрачја и вештини кои се од важност за развој на самостојноста кај децата, самопомошта и самопослужувањето. Оваа програма е поделена во два дела, одредени според функционалните способности на децата, во вид на општа програма која опфаќа работа со деца на повисоко функционално ниво и посебна - модифицирана програма, наменета за деца на пониско функционално ниво. Изборот на видот на програма која ќе се работи на оваа секција ја прави наставникот - дефектолог, по сопствена проценка за можностите и способностите на своите ученици. Планирањето на активностите е направено за текот на целата учебна година, а истата може да претрпи модифицирање во однос на додавање активности кои се од корист за децата.

Цели:
  1. Да научи правилно, културно и одмерено да се однесува во секаква ситуација
  2. Да умее правилно да сервира маса за јадење
  3. Да научи самостојно да избира намирници и да ги подготви за јадење (миење, лупење, чистење)
  4. Да научи самостојно да подготвува основни видови храна
  5. Да умее да одбере подарок и истиот да го подготви (пакување)
  6. Да знае да изработи украси и честитки за соодветна пригода
  7. Да научи да одржува лична хигиена со соодветни средства
  8. Да се обучи самостојно да обавува физиолошки потреби
  9. Да научи како се одржува хигиена на облека (машинско и рачно перење)
  10. Да научи правилно одложување на облека- диплење и пеглање
  11. Да научи да одржува хигиена во домот и во училницата
  12. Да научи основи на шиење (кроење, спојување, прошивување)
  13. Да научи самостојно да работи на мини разбој (ткаење)
  14. Да научи основни вештини на везење
1. Општа програма
Реден бројСодржини
1Бон-тон, изглед, одење, стоење и седење
2Глас, интонација, јачина на глас
3Културно обраќање
4Сервирање на маса
5Правилно јадење и однесување за време на одмор
6Избор на намирници за подготовка на храна и хигиена на храна
7Лупење овошје и зеленчук и подготовка на салата
8Подготовка на храна (варење јајца, супа, чај, кафе, какао, тост, манџи, пудинг, палачинки, пуканки)
9Запознавање со поважни празници, родендени, патронат
10Избор на соодветен подарок и пакување на подароци
11Изработка на украси и честитки
12Одржување лична хигиена и последици
13Користење на средства за лична хигиена
14Хигиена при физиолошки потреби
15Видови хигиена на облека и обувки
16Машинско и рачно перење на облека
17Правилно одложување на облека (диплење и средување)
18Важност од одржување хигиена во домот и во училница
19Миење на садови
20Користење на прибор за кроење (кроење разни материјали - хартија, картон, тенко и дебело платно)
21Кроење според зададена шема (кроење на топче, октопод...)
22Користење на прибор за шиење - игла и конец (спојување скроени парчиња платно)
23Шиење копчиња
24Изработка на кукли - полнење
25Изработка на облека за кукли
26Изработка на накит - нижење перли со разни димензии
27Запознавање со ткаење на мини - разбој
28Запознавање со везење по зададена едноставна шема
2. Посебен дел - модифицирана програма
Нивоа: 1-пониско
               2-повисоко

Цели:
  1. Да научи и применува културно- хигиенски навики
  2. Да умее правилно да сервира и раскрева маса за јадење
  3. Да научи самостојно да избира намирници и да ги подготви за јадење (миење, лупење, чистење)
  4. Да научи самостојно да подготвува основни видови храна
  5. Да научи правилно држење на тело при седење и стоење
  6. Да препознава прибор за јадење и негова намена
  7. Да умее да одржува хигиена на приборот за јадење
  8. Да се обучи самостојно да извршува физиолошки потреби
  9. Да научи како се одржува хигиена на облека (машинско и рачно перење)
  10. Да научи правилно одложување на облека- диплење и закачување облека
  11. Да научи да одржува хигиена во домот и во училницата
  12. Да разликува различни видови вкусови
  13. Да разликува храна што се јаде и пие
  14. Да усвои манипулативни активности
  15. Да научи правилно да облекува и соблекува делови од облека
  16. Да одржува хигиена на обувки и правилно да ги одложува
  17. Да умее да мие чинии и да наполни и раскрене чинии
Реден бројСодржиниНивоаРеализација
1Правилно користење шамивче за бришење нос
  1. Самостојно вадење шамивче и бришење со насоки (визуелни)
  2. Самостојно бришење и фрлање во корпа
Септември
2Правилно бришење на раце и лице со влажно марамче
  1. Самостојно вадење марамче и бришење со насоки (визуелни)
  2. Самостојно бришење и фрлање во корпа
Септември
3Чистење на работниот простор
  1. Самостојно вадење марамче и бришење со насоки (визуелни)
  2. Самостојно бришење со средство за дезинфекција
Септември
4Правилно седење на столица
  1. Седнување на столица
  2. Правилно држење на тело покрај маса
Октомври
5Прибор за јадење (запознавање со намена)
  1. Основен прибор за јадење (лажица, вилушка)
  2. Проширен прибор за јадење (лажица, вилушка, нож, мала лажичка, црпалка)
Октомври
6Сервирање на маса
  1. Чинија, чаша и лажица
  2. Целосно сервирање на маса
Октомври
7Раскревање на маса
  1. Раскревање свој прибор
  2. Раскревање на целата маса
Октомври
8Самостојна подготовка на храна (инстант супа, цедевита, инстант чај)
  1. Отворање ќеса и истурање во сад (супа, чај)
  2. Целосна подготовка
Ноември
9Миење чинии/правилно полнење на машина за садови
  1. Полнење машина за садови
  2. Полнење, пуштање и раскревање чинии од машина; самостојно миење чинии
Ноември
10Самостојна исхрана и правилно јадење
  1. Самостојна исхрана со раце
  2. Самостојна исхрана со прибор
Ноември
11Лупење овошје и зеленчук
  1. Лупење портокал, мандарина, банана
  2. Лупење со прибор
Ноември
12Сушење храна
  1. Миење и редење сецкано овошје/ зеленчук
  2. Миење, сецкање и редење на овошје/ зеленчук и расчистување на просторот
Декември
13Подготовка на сендвич
  1. Редење делови од сендвич
  2. Мачкање и редење делови од сендвич 
Декември
14Идентификација на различни вкусови
  1. Солено, благо и кисело
  2. Препознавање на вкусови (игра)
Декември
15Разликување што се јаде/пие, а што неРазликување храна/пијалок од предмети...Јануари
16Хигиена на облека - машинско и рачно перење
(рачно перење во легенче со вода)
  1. Групирање алишта по боја и полнење машина
  2. Вклучување машина и рачно перење алишта
Февруари
17Нижење макарони (перли со различна големина) на врвка/стапче
  1. Нижење макарони на стапче
  2. Нижење перли со различна големина на врвка
Февруари
18Прошивување копче - користење на дрвена макета на копче и врвка
  1. Правилно поставување на копчето според дупчиња и следење пример
  2. Самостојно прошивување
Февруари
19Облекување и соблекување
  1. Јакна, капа, шал
  2. Чорапи, панталони, блуза
Февруари
20Закопчување и откопчување патент и копчиња
  1. Патент
  2. Патент и копчиња
Март
21Правилно одложување на облека (закачување на закачалка или на столче)
  1. Столче
  2. Столче, ѕидна закачалка, закачалка
Март
22Правилно диплење на облека
  1. Картон за диплење
  2. Самостојно диплење
Март
23Правилно облекување обувки (лева и десна)
  1. Облекување со поддршка
  2. Самостојно облекување
Април
24Хигиена и одложување на обувки
  1. Бришење со влажно марамче
  2. Бришење и правилно складирање обувки
Април
25Собирање и средување на играчки и училишен прибор
  1. Со насоки
  2. Самостојно собирање и класифицирање
Мај
26Метење и џогирање на подови
  1. Метење и џогирање
  2. Целосна подготовка и реализација
Мај
27Извршување физиолошки потреби
  1. Извршување со визуелна поддршка и вербални насоки
  2. Самостојно извршување
Мај
28Лична хигиена
(миење раце, лице, заби, чешлање коса)
  1. Извршување со визуелна поддршка и вербални насоки
  2. Самостојно извршување
Јуни